05-11-06

weer even alleenstaand

Leen is weer voor 2 dagen naar het "verre Limburg" vertrokken ('t is te zeggen, we hebben haar naar daar gebracht) voor haar postgraduaat lactatiekunde. Wil je weten wat dat is volg dan deze link. Ik ben dus weer even alleenstaande vader met drie arme bloedjes die op dit ogenblik (bijna) allemaal in dromenland vertoeven.

Een klein intermezzo over calorieverbruik. Dat blijkt in de praktijk hoofdzakelijk gerelateerd aan "persoonlijke factoren" (gewicht...) enzerzijds en anderzijds aan de afgelegde afstand maar niet zozeer - wat je zou verwachten - aan de snelheid (intensiteit). Een voorbeeld: voor 2 loopjes van 7,5 kilometer, het ene in 60 minuten en het andere in 45, geeft mijn Polar een verbruik van resp. 647 en 622 kcal, wat toch behoorlijk dicht bij elkaar ligt. Ergens is dat logisch want uiteindelijk is het de benodigde energie om een vracht (je lichaam) van punt A naar punt B te brengen en of je dat nu snel of traag doet maakt niet zoveel uit.

Toch blijf ik het bizar vinden dat die Polar enkel op basis van hartritme gedurende een bepaalde tijd tweemaal een waarde berekent die vrij dicht bij elkaar ligt. Of zou hij toch rekening houden met de afstandsgegevens van mijn footpod ? Blijkbaar niet want enkele dagen geleden was de batterij leeg en heb ik 8,4 kilometer gelopen zonder footpod met een verbruik van 745 kcal wat (regel van 3) 665 kcal betekent op 7,5 kilometer. Ook behoorlijk in de buurt.

Het is natuurlijk wel zo - haha - dat je bij lagere intensiteit verhoudingsgewijs meer vetten verbrandt dus wat dat betreft kan je beter 7,5 kilometer lopen in 1 uur dan in 3 kwartier. Dat is bovendien een kwartier meer loopplezier !

Man, man, man, wat vertel ik hier nu eigenlijk allemaal ?

20:07 Gepost door Hakke de Fakke in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Logisch ! Ik zou zelfs meer durven zeggen : "logisch !"

Gepost door: Jo | 06-11-06

De commentaren zijn gesloten.